Φεστιβάλ ιπποδρομίας Kentucky Derby

06 Μαΐου 2016 21:08  

Ελάχιστα είναι τα αθλητικά γεγονότα στις ΗΠΑ με την ιστορία και τη δημοφιλία του Kentucky Derby, μιας κούρσας με μακρά και πλούσια παράδοση που ξεκινάει από το 1872. Ήταν η χρονιά εκείνη στην οποία ο Meriwether Lewis Clark, μετά από ένα ταξίδι στην Ευρώπη όπου παρακολούθησε μεταξύ άλλων το περίφημο Epson Derby στην Αγγλία και το Grand Prix de Paris Longchamps (μετέπειτα Prix de’l Arc de Triomphe), αφοσιώθηκε στη δημιουργία ενός αντίστοιχου ιπποδρομιακού γεγονότος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τη βοήθεια των θείων του John και Henry Churchill, οι οποίοι του δώρισαν την γη που χρειαζόταν να κατασκευάσει ένα ιπποδρόμιο και με την ίδρυση του Louisville Jockey club με τη συμμετοχή κάποιων ντόπιων οπαδών των αγώνων, κατάφερε να χτίσει ένα μόνιμο στίβο στο Louisville, Kentucky. Στις 17 Μαϊου 1875 το ιπποδρόμιο άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά και το club χρηματοδότησε το πρώτο Kentucky Derby. Ενα κοινό 10.000 θεατών παρακολούθησε τα 15 τριετή καθαρόαιμα που διένυσαν μια απόσταση 1 ½ μιλίου (2.400 μέτρα) που ανέδειξε τον πρώτο νικητή του derby, Aristides.

To Kentucky Derby είνια μια Grade 1 κούρσα για τριετή καθαρόαιμα άλογα. Η απόσταση που διανύουν έχει οριστεί στο 1 ¼ mile (2.000 μέτρα). Τα πουλάρια φέρουν βάρος 126 pounds (57 κιλά) και οι φοράδες 121 pounds (55 κιλά). Στην κούρσα συμμετέχουν 20 άλογα τα οποία προκρίνονται μέσα από μια σειρά 35 αγώνων που γίνονται στις Η.Π.Α. άλλα και στον υπόλοιπο κόσμο. Στους 4 πρώτους από την κάθε μια από τις 35 κούρσες δίνονται πόντοι και στο τέλος τα 20 άλογα με τους περισσότερους πόντους κερδίζουν μια θέση στο βατήρα του Kentucky Derby με στόχο το έπαθλο των $2 εκατομμυρίων.

Το derby πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββάτο του Μαΐου και συγκεντρώνει πάνω από 150.000 θεατές. Μία από τις σημαντικότερες κούρσες παγκοσμίως, έχει το παρατσούκλι “Τα πιο συναρπαστικά δύο λεπτά στα σπορ”, το οποίο προήλθε από το χρόνο που χρειάζεται ο νικητής για να διασχίσει τη διαδρομή από τον βατήρα έως τον τερματισμό. Το Kentucky Derby είναι η πρώτη κούρσα του Triple Crown of Thoroughbred Racing στις Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθείται από τα Preakness Stakes και Belmont Stakes.

Kentucky Derby – Η διαδρομή της ιπποδρομίας

Το ιπποδρόμιο που πραγματοποιείται το derby είναι το Churchill Downs, που πήρε το όνομα του από τους John και Henry Churchill που δώρισαν τη γη στην οποία χτίστηκε. Είναι χτισμένο με την αρχιτεκτονική του Louisville, χαρακτηριστικό της οποίας είναι οι δίδυμοι πύργοι που ξεχωρίζουν πάνω από το στέγαστρο της κεντρικής κερκίδας καθώς και η παραδοσιακή είσοδος του ιπποδρομίου. Εχει χωρητικότητα 50.000 καθήμενων θεατών και πάνω από 100.000 ορθίων και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί και βραδυνές κούρσες. Εκτός της πίστας, του κλαμπ και των στάβλων για τα άλογα, υπάρχει και το μουσείο του Kentucky Derby στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να μάθει τα πάντα για το derby άλλα και γενικότερα για τα καθαρόαιμα άλογα και την εκπαίδευση τους.

Το φετινό derby έρχεται στον απόηχο της περσινής σεζόν, η οποία για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια ανέδειξε νικητή για το Triple Crown, τον American Pharoah. Οι προκριματικές κούρσες ανέδειξαν ως φετινό φαβορί το Nyquist, το οποίο δεν έχει χάσει σε κανένα από τους επτά αγώνες που έχει αγωνιστεί. Είναι αρκετά δύσκολο να βγει το φαβορί για τέταρτη συνεχόμενη φορά στο derby άλλα το συγκεκριμένο άλογο δε μας δίνει εύκολα πάτημα για κόντρα. Από κοντά, παρά το γεγονός ότι το pedigree του δείχνει άλογο 1 mile, ο Exaggerator, ο οποίος ίσως έχει και σύμμαχο το βαρύ τερέν που αναμένεται φέτος.

    8/5/2016 – Εκτίμηση Kentucky Derby 1:34

  1. Nyquist (3.75-4.00)
  2. Exaggerator (9.00-10.00)