Ιπποδρομιακό φεστιβάλ Royal Ascot

royal-ascot-festival Ίσως το διασημότερο φεστιβάλ μαζί με αυτό του Cheltenham. Το Royal Ascot είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιπποδρομιακά άλλα και κοσμικά γεγονότα στη Μεγάλη Βρετανία. Με παράδοση που ξεκινάει το 1771 όταν και ιδρύθηκε από την Βασίλισσα Άννα, συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των καθαρόαιμων αλόγων της Μεγάλης Βρετανίας, Ιρλανδίας άλλα και από τον υπόλοιπο κόσμο, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 8 (οχτώ) Group 1 κούρσες, με έπαθλα που ξεπερνούν τα 6.500.000 λίρες.

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου, στο ιπποδρόμιο του Ascot, που βρίσκεται πολύ κοντά στο κάστρο του Windsor, έδρα της βασιλικής οικογένειας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιπποδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας και με προσέλευση που ξεπερνάει τις 300.000 άτομα, είναι το ιπποδρομιακό γεγονός με την μεγαλύτερη έλευση κόσμου στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά του φεστιβάλ είναι η έναρξη της κάθε ιπποδρομιακής ημέρας που σηματοδοτείται από την παρέλαση της βασιλικής ακολουθίας, με επικεφαλής την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ και την άρση του βασιλικού θυρεού σε κεντρικό σημείο του ιπποδρομίου.

Κορυφαία κούρσα του φεστιβάλ είναι το Ascot Gold Cup, μία Group 1 κούρσα στην οποία συμμετέχουν τεταρτοετή και άνω άλογα. Πραγματοποιείται σε μια απόσταση 2 μιλίων 4 furlongs (4.020 μέτρα) την τρίτη μέρα του φεστιβάλ, γνωστή και ως ‘Ladies’ Day‘. Είναι η σημαντικότερη κούρσα της Μεγάλης Βρετανίας για ‘stayers‘, άλογα τα οποία ειδικεύονται στις πολύ μεγάλες διαδρομές. Ειδικά για το 2016 ο τίτλος της κούρσας είναι ‘The Gold Cup in honour of the Queen’s 90th Birthday‘.

Αλλες σημαντικές Group 1 κούρσες του φεστιβάλ είναι:

  • Queen Anne Stakes – για τεταρτοετή και άνω άλογα σε απόσταση 1 μιλίου (1.600 μέτρα)
  • Prince of Wales’s Stakes – για τεταρτοετή και άνω άλογα σε απόσταση 1 μιλίου 2 furlong (2.000 μέτρα)
  • Coronation Stakes – για τριετείς φοράδες σε απόσταση 1 μιλίου (1.600 μέτρα)
  • Diamond Jubilee Stakes – για τεταρτοετή και άνω άλογα στο σπριντ 6 furlongs (1.200 μέτρα)

Περισσότερα φεστιβάλ ιπποδρομιών Flat Racing (επίπεδη διαδρομή):

Περισσότερα φεστιβάλ ιπποδρομιών National Hunt (κούρσες με εμπόδια):

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ