Τύποι ιπποδρομιών

tipoi-ippodromion Κάθε κούρσα είτε είναι σε επίπεδη διαδρομή είτε σε άλματα, καθορίζεται από την ικανότητα των αλόγων που τρέχουν. Αυτή η ταξινόμηση δείχνει και τον βαθμό της κούρσας ο οποίος και εμφανίζεται ως Grade ή Class. Η ταξινόμηση αυτή γίνεται μέσω του handicap και δείχνει το βαθμό δυσκολίας της κούρσας άλλα και το επίπεδο της. Όσο μικρότερος είναι ο βαθμός τόσο καλύτερη η κούρσα και τα άλογα που συμμετέχουν σε αυτή.

Κούρσες με άλματα (National Hunt)

Στην κορυφή της διαβάθμισης στις κούρσες με άλματα είναι η Class 1. Ολες οι μεγάλες κούρσες στα διάφορα φεστιβάλ έχουν το Class 1 status και για να συμμετέχει ένα άλογο σε αυτή πρέπει να έχει την αντίστοιχη διαβάθμιση στο χάντικαπ. Οι κούρσες Class 1 χωρίζονται και στις υποκατηγορίες Grade 1, 2, 3, με μια επιπλέον κατηγορία ‘Listed‘ κάτω απ αυτές.

Οι κούρσες Grade 1 είναι η αφρόκρεμα των ιπποδρομιών με άλματα και γίνονται μόνο 30 κάθε χρόνο στην Μεγάλη Βρετανία, 34 στην Ιρλανδία και μόλις 9 στη Γαλλία. Οι πλέον διάσημες κούρσες Grade 1 είναι η King George VI Chase που γίνεται κάθε χρόνο στην boxing day και το Cheltenham Gold Cup. Το βάρος που φέρουν τα άλογα καθορίζεται από την ηλικία και φύλο και δεν έχουν καμία ‘ποινή’ από προηγούμενες νίκες.

Οι κούρσες Grade 2, Grade 3 και Listed ακολουθούν στην διαβάθμιση των ιπποδρομιών και το βάρος εξαρτάται επίσης από την ηλικία και το φύλο άλλα μπορούν να φέρουν κάποια μικρή ή μεγάλη ‘ποινή’ στο βάρος όπως καθορίζεται από τους handicappers για αυτό και υπάρχουν μεγαλύτερες διαβαθμίσεις στα βάρη των αλόγων μιας κούρσας σε σχέση με τις κούρσες Grade 1.

Κούρσες σε επίπεδη επιφάνεια (Flat Racing)

H διαβάθμιση στις κούρσες σε επίπεδη επιφάνεια γίνεται ως εξής: έχουμε τα Classics, Class 1 και Classes 2-7. Τα Classics είναι η κορυφή των ιπποδρομιών και αφορά μόνο τριετείς ίππους. Είναι μια διεθνής μεθοδολογία και ακολουθείται όχι μόνο στην Μεγάλη Βρετανία άλλα και σε μεγάλες κούρσες σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Στη συνέχεια έχουμε τις Class 1 κούρσεςCondition races) που είναι το ανώτατο επίπεδο των ιπποδρομιών σε επίπεδη επιφάνεια. Το βάρος των αλόγων καθορίζεται από τις συνθήκες που ορίζει η κάθε κούρσα ξεχωριστά. Οι Class 1 κούρσες διαχωρίζονται σε διάφορες υποκατηγορίες, υψηλότερη των οποίων είναι οι κούρσες Pattern. Σε αυτή την κατηγορία έχουμε κούρσες όπως το Epsom Derby, το Prix de L’Arc de Triomphe, το Melbourne Cup στην Αυστραλία, το Kenducky Derby και Breeder’s Cup στις ΗΠΑ. H νίκη σε μια τέτοια κούρσα απαιτεί εξαιρετική ικανότητα από ένα άλογο και είναι εξαιρετικά σημαντική στον καθορισμό της αξίας του αλόγου σαν επιβήτορα.

Τέλος, έχουμε τις Class 2-7 κούρσες οι οποίες γίνονται με άλογα ανάλογα την διαβάθμιση που τους δίνουν οι handicappers. Συνήθως οι κούρσες αυτές συμβολίζονται με ένα εύρος αριθμών π.χ. Class 2: 86-100 ή Class 7: 46-50. Οσο μικρότερο το νούμερο τόσο μικρότερη και η ικανότητα του αλόγου.

Όλα αυτά φαίνονται πολύπλοκα άλλα είναι σχετικά εύκολα στην κατανόηση αφού το rating ενός αλόγου καθορίζεται από ένα νούμερο που δίνουν οι handicappers και όσο μεγαλύτερο είναι αυτό, τόσο καλύτερο είναι ένα άλογο και σε τόσο καλύτερη κούρσα συμμετέχει.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ