Χάντικαπ και ιπποδρομίες

handicap-ippodromies Η ουσία του χάντικαπ στις ιπποδρομίες είναι μια δοκιμασμένη πρακτική πως το βάρος που φέρει ένα άλογο επηρεάζει ουσιαστικά την ταχύτητα με την οποία μπορεί να καλπάσει. Μια κούρσα χάντικαπ είναι αυτή στην οποία το κάθε άλογο μεταφέρει ένα βάρος, κατανεμημένο ανάλογα την ικανότητα του αλόγου, με στόχο να εξισώσει τις πιθανότητες των αλόγων που τρέχουν στη συγκεκριμένη κούρσα να νικήσουν. Κάθε φορά που ένα άλογο τρέχει σε μια κούρσα η επίδοση του εξετάζεται από τον “Χαντικάπερ” και στο άλογο (ανάλογα με κάποια κριτήρια) παρέχεται ένα rating (εκτίμηση). Κάθε περίπτωση κρίνεται ατομικά και ο “Χαντικάπερ” λαμβάνει υπ όψιν του, παράγοντες, όπως το βάρος που φέρει το άλογο σε σχέση με άλλα άλογα, το μήκος της κούρσας, το έδαφος, την κλήρωση (αν αφορά κούρσα σε επίπεδο), την απόσταση που τερματίζουν τα άλογα μεταξύ τους, το ρυθμό που έτρεξε η κούρσα, την φόρμα των αλόγων που έτρεξαν και διάφορους εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν την απόδοση ενός αλόγου στη συγκεκριμένη κούρσα. Το rating (εκτίμηση) των αλόγων, μετριέται σε Imperial Stones (μονάδα μέτρησης βάρους στο Ηνωμένο Βασίλειο) και βασίζεται στην έννοια πως όλα τα άλογα πρέπει να εκτιμώνται με μια αριθμητική κλίμακα που υποδεικνύει την ικανότητα ενός αλόγου σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να λάβουμε υπ΄ όψιν είναι πως ενώ η εκτίμηση του Handicapper για τις επιδόσεις κάθε αλόγου βασίζονται κυρίως σε δείκτες (χρόνος κούρσας, διαφορά ανάμεσα στα άλογα κλπ.), περιλαμβάνει επίσης και κάποιους υποκειμενικούς παράγοντες βασιζόμενους στην ίδια άποψη που έχει ο Handicapper, για το τι συνέβη σε μια κούρσα. Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως το χάντικαπ είναι ένας συνδυασμός μαθηματικών σταθερών και προσωπικής ερμηνείας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο Handicapper οφείλει να παρέχει λογικές και αιτιολογημένες εξηγήσεις για όλες τις αποφάσεις που παίρνει.

Κρίνοντας την ατομική επίδοση κάθε αλόγου λοιπόν και ορίζοντας ένα συγκεκριμένο βάρος στο άλογο αυτό, βασισμένο στις προηγούμενες επιδόσεις, το σύστημα χάντικαπ στοχεύει στο να παρέχει κούρσες οι οποίες είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανταγωνιστικές. Αυτό γενικά βοηθάει τις κούρσες καθώς και οι ιδιοκτήτες/εκπαιδευτές, πιο εύκολα εγγράφουν τα άλογα τους σε αγώνες που έχουν μεγαλύτερες ελπίδες διάκρισης άλλα και το κοινό παρακολουθεί με μεγαλύτερο ενδιαφέρον κούρσες, οι οποίες προσφέρουν ανταγωνισμό και περισσότερες στοιχηματικές επιλογές.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ