Ιστορία των ιπποδρομιών στην Ελλάδα

ippodromos-istoria Οι ιπποδρομίες στην Ελλάδα υπάρχουν ιστορικά απ τα αρχαία χρόνια και ειδικά από τον 5ο π.χ. αιώνα στην κλασική Αθήνα καθώς και στους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες. Η πρώτη επίσημη καταγραφή ιππικών αγώνων έρχεται από τους 33ους αγώνες το 648 π.χ. και αποτελούταν απ την ιπποδρομία κέλητων, την κάλπη και την ιπποδρομία πώλων. Μεγάλη άνθηση γνώρισαν οι ιπποδρομίες και κατά την περίοδο του βυζαντίου. Ο ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης είχε χωρητικότητα 100.000 ατόμων και ήταν το κέντρο της δημόσιας ψυχαγωγίας της πρωτεύουσας του Βυζαντίου.

Μετά από το διάλειμμα της τουρκοκρατίας οι ιππόδρομίες άρχισαν να αναβιώνουν στο 2ο μισό του 19ου αιώνα. Ο συνδυασμός της αναρρίχηση των ιπποδρομιών σε όλη την Ευρώπη ως το κατ΄εξοχήν αριστοκρατικό άθλημα με την παρουσία πολλών άγγλων στην Ελλάδα οδήγησε στις πρώτες οργανωμένες προσπάθειες διεξαγωγής ιπποδρομιών στη χώρα μας. Το 1882 ιδρύθηκε ο πρώτος ιππικός όμιλος, η Ιππική εταιρεία της Ελλάδας, η οποία και οργάνωσε τις πρώτες ιπποδρομίες στο χώρο του φαληρικού δέλτα όπου και υπήρχε μέχρι πρότινος το μοναδικό ελληνικό ιπποδρόμιο. Η παρουσία της βασιλικής οικογένειας έδινε και το απαραίτητο κύρος στους αγώνες που σιγά σιγά άρχισαν να αποκτούν ιδιαίτερη αίγλη.

Φτάνουμε λοιπόν στο 1925 όπου μετά από μια οργανωμένη προσπάθεια, διαμορφώθηκε ο χώρος του δέλτα με περίφραξη, διαμόρφωση του στίβου αγώνων, δημιουργία χώρου φύλαξης και περιποίησης των αλόγων καθώς και ανέγερση της κεντρικής εξέδρας.Ταυτόχρονα είχαμε την δημιουργία σχολής αναβατών στο θησείο. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών στις 20 Απριλίου 1925 είχαμε την διεξαγωγή της πρώτης ημέρας ιπποδρομιών στο Φαληρικό Ιπποδρόμιο.

Mεγάλη άνθηση γνώρισαν οι ελληνικές ιπποδρομίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 50, καθώς θεωρούταν μεγάλο κοσμικό γεγονός και οι ιπποδρομιακές συναντήσεις συνοδευόταν από δεξιώσεις στις οποίες έδιναν το παρόν όλη η κοσμική Αθήνα.

Μια σημαντική εξέλιξη στην ιστορική πορεία των ιπποδρομιών στην Ελλάδα έλαβε μέρος στα τέλη της δεκαετίας του 70 με την ίδρυση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), μια κρατική εταιρεία η οποία ανέλαβε αφενός την διεξαγωγή των αγώνων, αφετέρου την διοργάνωση και διαχείριση του αμοιβαίου στοιχήματος. Από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχισε ο εκμοντερνισμός των ιπποδρομιών με τηλεοπτική κάλυψη και αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων και υποδομών στο φαληρικό Δέλτα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και εν όψει των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας κατασκευάστηκε ένα σύγχρονο διεθνών προδιαγραφών ιπποδρόμιο στο Μαρκόπουλο Αττικής και αποφασίστηκε η μεταφορά και διεξαγωγή των ιπποδρομιών στις καινούργιες εγκαταστάσεις.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ