Στοιχηματικοί όροι ιπποδρομιών

stoiximatikoi-oroi-ippodromion

Ante post

Στις μεγάλες κούρσες στα φεστιβάλ ιπποδρομιών που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη του κόσμου, πολλοί punters παίζουν αυτό που ονομάζεται ante post bet ή future betting. Μπορεί κάποιος να δει αγορές ante post πολλούς μήνες πριν γίνει κάποια κούρσα. Ουσιαστικά όταν κάποιος ποντάρει ante post, στοιχηματίζει στον νικητή μιας κούρσας πριν γίνουν γνωστές οι οριστικές συμμετοχές σε αυτή την κούρσα. Το ρίσκο που λαμβάνει κάποιος punter στοιχηματίζοντας σε μια αγορά ante post είναι το άλογο να μη τρέξει τελικά οπότε και το στοίχημα θεωρείται χαμένο. Ο λόγος που κάποιος ποντάρει ante post είναι διότι οι αρχικές συμμετοχές είναι πολύ περισσότερες από την τελική λίστα οπότε ρισκάρεις σε υψηλότερες τιμές στοιχηματισμού.

Παράδειγμα:
Στο φεστιβάλ του Cheltenham στις 15 Μαρτίου 2016 και στην κούρσα των 13:30 Sky bet Supreme Novices Hurdle, οι συμμετοχές ήταν 52. Αν κάποιος πόνταρε στο φαβορί Min, η απόδοση ήταν 2.40. Όταν βγήκε η τελική λίστα συμμετοχών η οποία κυμαινόταν γύρω στα 12-15 άλογα, η απόδοση πήγε στο 1.60. Όπως καταλαβαίνουμε ρισκάροντας ένα ante post στοίχημα μπορούμε να πάρουμε μεγαλύτερο κέρδος.

Each way (e/w)

Το each way (e/w) είναι ένας τύπος στοιχήματος που προσφέρεται στις ιπποδρομίες και περιλαμβάνει δύο (2) ξεχωριστά στοιχήματα: ένα για νίκη και ένα για το πλασάρισμα του αλόγου στις θέσεις που ορίζονται με βάση τις συμμετοχές. Παραδείγματος χάρη, ποντάρουμε 10€ e/w σε απόδοση 10.00 και το άλογο μας κερδίσει θα πάρουμε το μέγιστο κέρδος μόνο για τα 5€. Στην ουσία το each way είναι μια “ασφάλεια” έτσι ώστε να πάρουμε μια επιστροφή σε περίπτωση που η επιλογή μας δε κερδίσει. Σε κάθε περίπτωση πάντως εάν οι αποδόσεις που ποντάρουμε υπερβαίνουν το 10.00, η κάλυψη με each way έχει αξία.

Υπάρχουν και κάποιες ειδικές περιπτώσεις φυσικά που το each-way μπορεί να αποδειχτεί πολύ κερδοφόρο και θα τις αναλύσουμε παρακάτω. Μια τυπική κούρσα που περιλαμβάνει 8-10 άλογα συνήθως πληρώνει τις 3 πρώτες θέσεις σε απόδοση ¼ της ονομαστικής (η απόδοση του place είναι ένα κλάσμα 1/2, 1/3, 1/4, κλπ, της απόδοσης νίκης). Αν σε κάποια από αυτές τις κούρσες υπάρχει ένα πολύ δυνατό φαβορί που πληρώνει κάτω από 2.00, αναλογικά το δεύτερο φαβορί θα πληρώνει 5.00 ή 6.00 και τα επόμενα πάνω από 10.00. Σε αυτή την περίπτωση αν η επιλογή μας είναι να κοντράρουμε το φαβορί μπορούμε να το κάνουμε ποντάροντας each way. Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένο ότι σε μια κούρσα 8 αλόγων οι πιθανότητες να βρούμε το 2ο ή 3ο είναι μεγαλύτερες σε σχέση με μια κούρσα με 15 άλογα αυξάνουμε αντίστοιχα και τις πιθανότητες κέρδους. Ειδικότερα σε αυτή την περίπτωση μπορούμε μέσω μιας στοιχηματικής που προσφέρει και δυνατότητα πονταρίσματος μόνο σε place να επενδύσουμε όλο το ποσό εκεί και να μεγιστοποιήσουμε το κέρδος μας ή να μοιράσουμε το ποντάρισμα μας σε νίκη/place σε ένα ποσοστό 20%/80% για να διεκδικήσουμε και την απόδοση της νίκης.

Place

Για το στοίχημα place ή αλλιώς πλασάρισμα, η επιλογή μας πρέπει είτε να νικήσει είτε να τερματίσει σε μια από τις προκαθορισμένες θέσεις του συγκεκριμένου γεγονότος. Η απόδοση του place είναι ένα κλάσμα (1/2, 1/3, 1/4, κλπ.), της απόδοσης νίκης. Στις ιπποδρομίες η απόδοση του place και οι θέσεις που πληρώνονται, καθορίζονται από τον αριθμό των συμμετοχών και είναι:

  • συμμετοχή 2-4 αλόγων – καμία θέση
  • συμμετοχή 5-7 αλόγων – 2 θέσεις στο 1/4 της απόδοσης
  • συμμετοχή 8+ αλόγων – 3 θέσεις στο 1/5 της απόδοσης

Ιπποδρομίες με χάντικαπ:

  • συμμετοχή 12-15 αλόγων – 3 θέσεις στο 1/4 της απόδοσης
  • συμμετοχή 16+ αλόγων – 4 θέσεις στο 1/4 της απόδοσης

Οι θέσεις πλασαρίσματος-κατάταξης σε μια ιπποδρομία, εξαρτώνται και από το συνολικό αριθμό αλόγων που θα συμμετάσχουν σε αυτή. Στα μεγάλα φεστιβάλ συνήθως οι θέσεις place είναι περισσότερες από ότι στις κανονικές κούρσες.

Tote

To tote είναι μια εναλλακτική μορφή υπολογισμού απόδοσης των συμμετοχών μιας ιπποδρομίας και στοιχηματισμού. Σε αυτό τον συγκεκριμένο τύπο στοιχήματος, όλα τα στοιχήματα μιας συγκεκριμένης αγοράς τοποθετούνται σε ένα κοινό ταμείο. Οι αποδόσεις υπολογίζονται με την διαίρεση του ποσού του κοινού ταμείου αυτού ανάμεσα σε όλα τα κερδισμένα δελτία για να καθοριστεί το “μέρισμα” το οποίο και πληρώνεται στο κάθε κερδισμένο δελτίο. Καθώς η πληρωμή γίνεται με μέρισμα το ποσό του πονταρίσματος περιλαμβάνεται μέσα στην επιστροφή.

Forecast (Φορκάστ), Tricast (Τρικάστ) και combo (συνδυασμός)

Μερικοί από τους πλέον δημοφιλείς τύπους στοιχηματισμού σε ιπποδρομίες είναι τα στοιχήματα φορκάστ. Αυτά περιλαμβάνουν δύο επιλογές σε οποιαδήποτε κούρσα. Στο στοίχημα φορκάστ οι δύο επιλογές πρέπει να τερματίσουν πρώτη και δεύτερη στην συγκεκριμένη κούρσα. Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι φορκάστ διαθέσιμοι: straight forecast όπου επιλέγουμε το πρώτο και δεύτερο νικητή της κούρσας και δηλώνουμε ακριβώς τη σειρά με την οποία θα τερματίσουν και reverse forecast ή combination forecast στο οποίο επιλέγουμε τον πρώτο και δεύτερο νικητή της κούρσας και κερδίζουμε ανεξάρτητα ποιό από τα δύο θα είναι πρώτο και ποιό δεύτερο. Στην περίπτωση του reverse forecast έχουμε δύο στήλες πονταρίσματος σε σχέση με το straight forecast.

Σε κούρσες με πολλά άλογα πολλές φορές έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και τρικάστ. Στο στοίχημα τρικάστ επιλέγουμε τα τρία πρώτα άλογα μιας κούρσας και την ακριβή σειρά τερματισμού τους. Αντίστοιχα, έχουμε και το combination tricast (συνδυασμός τρικάστ), όπου επιλέγουμε τα τρία πρώτα άλογα ανεξαρτήτως σειράς στοιχηματισμού, αλλά έχουμε 6 στήλες πονταρίσματος σε σχέση με το απλό tricast.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ