Ιπποδρομιακό φεστιβάλ Τσέλτεναμ

cheltenham-festivalΤο φεστιβάλ στο Cheltenham είναι ένα ετήσιο μίτινγκ το οποίο διεξάγεται στο Cheltenham Racecourse και περιλαμβάνεται στο καλεντάρι του National Hunt racing στο Ηνωμένο Βασίλειο. Eίναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές γεγονός στο οποίο συμμετέχουν τα περισσότερα απ τα καλύτερα άλογα της Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Καθώς το φεστιβάλ συμπίπτει με την γιορτή του Άγιου Πατρίκιου είναι πάρα πολύ δημοφιλές στους Ιρλανδούς επισκέπτες.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ προεξέχουν αρκετές κούρσες Grade 1 μεταξύ των οποίων οι: Cheltenham Gold Cup, Champion Hurdle, Queen Mother Champion Chase και World Hurdle και διεξάγεται σε 4 μέρες. Ένα χαρακτηριστικό του φεστιβάλ είναι το ποσό των στοιχημάτων που τοποθετούνται κατά τη διάρκεια του και ανέρχεται σε ύψος εκατοντάδων εκατομμυρίων. Επίσης ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η ατμόσφαιρα του φεστιβάλ, και κυρίως η ‘βοή του Cheltenham‘, η οποία αναφέρεται στον πολύ έντονο και δυνατό θόρυβο που δημιουργεί το κοινό στην εκκίνηση της πρώτης κούρσας.

Ιστορία του φεστιβάλ

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1860 με αρχική επωνυμία ‘Grand National Hunt Meeting‘. Αρχικά λάμβανε μέρος σε διαφορετικές τοποθεσίες, μέχρι την αρχή του 20ου αιώνα οπότε ξεκίνησε να διοργανώνεται στο ιπποδρόμιο του Warwick. Σιγά σιγά και καθώς το ιπποδρόμιο του Cheltenham άρχισε να εκμοντερνίζεται και να επεκτείνεται αποφασίστηκε από την επιτροπή του National Hunt να διοργανώνεται μόνιμα εκεί.

Χαρακτηριστικές ημερομηνίες του φεστιβάλ: η κούρσα Stayers hurdle που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1912 είναι η παλαιότερη κούρσα που διατηρείται ακόμα στο καλεντάρι. Το Gold Cup διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1924, η Champions Hurdle το 1927 και η Queen Mother Champion Chase το 1959. To 1987 η Gee Armytage έγινε η πρώτη γυναίκα αναβάτης που κέρδισε μια κούρσα στο Cheltenham. Το 2001 το φεστιβάλ αναβλήθηκε λόγω μιας επιδημίας αφθώδους πυρετού στα άλογα στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2008 η 2η μέρα του φεστιβάλ αναβλήθηκε λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων. Από το 2005 και μετά το φεστιβάλ από τριήμερο έγινε τετραήμερο και κορυφώνεται με την κούρσα για το Gold Cup.

Περισσότερα φεστιβάλ ιπποδρομιών Flat Racing (επίπεδη διαδρομή):

Περισσότερα φεστιβάλ ιπποδρομιών National Hunt (κούρσες με εμπόδια):

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ