Ιπποδρομία Prix de l’Arc de Triomphe

02 Οκτωβρίου 2016 12:31  

Μια από τις σημαντικότερες ιπποδρομίες στον κόσμο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Πρόκειται για το Prix de l’Arc de Triomphe ή απλά “Arc” , την πλέον περίβλεπτη ιπποδρομία στην Ευρώπη που πραγματοποιείται στο ιπποδρόμιο του Longchamp στο Παρίσι και είναι η κούρσα με το μεγαλύτερο βραβείο στον κόσμο για ιπποδομία σε επίπεδη διαδρομή σε γρασίδι και όπως περιγράφηκε σε ένα προωθητικό διαφημιστικό για την κούρσα του 2003 “δεν είναι απλά μια κούρσα, είναι ένα μνημείο”.

Η προέλευση της κούρσας μας πηγαίνει πίσω στη Γαλλία το 1863 όταν η Société d’Encouragement , η γαλλική ιπποδρομιακή αρχή, εγκαθίδρυσε το Grand Prix de Paris, ένα γεγονός που στόχο είχε να προσελκύσει τα καλύτερα τριετή από κάθε χώρα. Τριάντα χρόνια μετά εισήγαγε το Prix du Conseil Municipal, μια διεθνή κούρσα για τα κορυφαία άλογα από διαφορετικά ηλικιακά γκρουπ, σε μια απόσταση 2,400 μέτρων κάθε Οκτωβρίου τα οποία φέρουν βάρος ανάλογα με τις προηγούμενες επιδόσεις τους ( Handicap ). Στις 25 Ιανουαρίου 1920 ένα τρίτο γεγονός δημιουργήθηκε σε μια συνάντηση της επιτροπής , το οποίο θα ήταν συμπληρωματικό του Grand Prix de Paris και θα ήταν η βιτρίνα της γαλλικής παραγωγής καθαρόαιμων ίππων. Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου αποφασίστηκε η κούρσα να παρει την ονομασία της από το διάσημο μνημείο Arc de Triomphe οπου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση νίκης των Συμμάχων το 1919.

Η πρώτη κούρσα Prix de L’Arc de Triomphe πραγματοποιήθηκε την Κυριακη 3 Οκτωβρίου 1920. Ο πρώτος νικητής ήταν ο Comrade, ένα τριετές πουλάρι , με έπαθλο 150,000 γαλλικά φράγκα. Το 1935 η κούρσα άρχισε να χρηματοδοτείται από το κράτος μέσω μιας λοταρίας με τα βραβεία να απονέμονται ανάλογα με το αποτέλεσμα της κούρσας και την κλήρωση λαχνών. Το σύστημα αυτό διατηρήθηκε μέχρι το 1938. Η “Αψίδα” ακυρώθηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η κρατική χρηματοδότηση συνεχίστηκε από το 1949 μέσω μιας κρατικής λοταρίας η οποία προσέφερε ένα γενναιόδωρο τζακ-ποτ το οποίο βοήθησε να αυξηθούν τα βραβεία της κούρσας. Καθώς όμως σιγά σιγά η συμμετοχή στη λοταρία έφθινε το 1982 αποφασίστηκε να σταματήσει και τα έπαθλα να παρέχονται μέσω χορηγών. Ο τρέχων χορηγός της κούρσας είναι το Qatar Racing and Equestrian Club το οποίο βοήθησε ώστε το έπαθλο να φτάσει τα 5.000.000 €. Το Σαββατοκύριακο της Αψίδας πλέον περιλαμβάνει επτά κούρσες Group 1 και τέσσερις Group 2.

Η φετινή κούρσα θα πραγματοποιηθεί στο ιπποδρόμιο του Chantilly λόγω έργων ανακαίνισης του ιπποδρομίου του Longchamp. H ώρα έναρξης είναι 15:05 ώρα Μ. Βρετανίας , 17:05 τοπική ώρα Ελλάδος και περιλαμβάνεται στο κουπόνι ιπποδρομιών του ΟΠΑΠ.

H κούρσα είναι ανοιχτή σε καθαρόαιμα τριών ετών και άνω. Πραγματοποιείται σε μια απόσταση 2,400 μέτρων (1 ½ miles). Στη φετινή της έκδοση συμμετέχουν 16 καθαρόαιμα με ηλικίες 3 έως 5 ετών. Από τις συμμετοχές ξεχωρίζει αυτή του Postponed, ενός πενταετούς καθαρόαιμου το οποίο έχει εντυπωσιάσει την φετινή σεζόν με τέσσερις νίκες σε Group 1 κούρσες και δικαίως είναι το καθαρό φαβορί. Προσφέρεται σε τιμές γύρω στο 3.00 το οποίο θεωρείται δίκαιο. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η παρουσία των ιαπώνων στην κούρσα που με το Makahiki θα προσπαθήσουν να κερδίσουν για πρώτη φορά την κούρσα. Πρόκειται για ένα τριετές καθαρόαιμο που τρέχει με πολύ χαμηλό βάρος και που έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία στην ευρωπαϊκή του παρουσία. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την ομάδα του κορυφαίου εκπαιδευτή στον κόσμο Aidan O’Brien που εκπροσωπείται από τρία άλογα με το δεύτερο της περσινής κούρσας Found να ξεχωρίζει. Ερωτηματικό θα είναι η κατάσταση του νικητή των 2 ντέρμπυ της σεζόν στην Μ. Βρετανία HARZAND που είχε ένα τραυματισμό στην τελευταία του κούρσα άλλα την τελευταία εβδομάδα έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και με μεγάλο ρίσκο θα είναι η πρόταση μας σε τιμή γύρω στο 8.00.

    02/10/2016 – Εκτίμηση Chantilly 03:05 (Race 4)

  1. Harzand (8.00 each way)