Φεστιβάλ Ιπποδρομίας Royal Ascot Day 1

14 Ιουνίου 2016 11:15  

Το φεστιβάλ του Royal Ascot, ένα απ τα διασημότερα αθλητικά γεγονότα στη Μ. Βρετανία άλλα και σε όλο τον κόσμο, ανοίγει τις πύλες του σήμερα στο κοινό που έρχεται στο ιπποδρόμιο του Ascot κοντά στις βασιλικές κατοικίες. Είναι το φεστιβάλ με τα μεγαλύτερα έπαθλα στην Βρετανία, προσεκλύοντας τα καλύτερα καθαρόαιμα απ όλο τον κόσμο, τα οποία διαγωνίζονται για ένα έπαθλο άνω των επτα εκατομμυρίων €. Mε δεκαοκτώ κούρσες, οκτώ εκ των οποίων Group 1, έχουν γραφτεί σελίδες ιστορίας για μερικά από τα πιο θρυλικά άλογα. Εκτός από το υπερθέαμα των ιπποδρομιών όμως το φεστιβάλ είναι διάσημο και για τον κώδικα ενδυμασίας και τα πολύχρωμα και εντυπωσιακά καπέλα που κάνουν την εμφάνιση τους στις κερκίδες προεξαρχούσης της ίδιας της βασίλισσας της Αγγλίας.

Στις παρουσιάσεις των ιπποδρομιών στο www.betraces.gr θα ασχοληθούμε με τις Group 1 κούρσες του φεστιβάλ.

Queen Anne Stakes

Το πρόγραμμα ξεκινάει με την πρώτη Group 1 κούρσα του φεστιβάλ και συγκεκριμένα την Queen Anne Stakes, μια κούρσα σε απόσταση 1 mile (1,610 μέτρα) για τετραετείς και άνω ίππους. Πρόκειται για μια κούρσα που ξεκίνησε να πραγματοποιείται το 1840 με το όνομα Trial Stakes και ήταν για τριετείς και άνω ίππους. Το 1930 πήρε το όνομα Queen Anne Stakes προς τιμήν της ιδρυτού του ιπποδρομίου του Ascot. Τη σήμανση Group 1 την πήρε το 2003 και από εκείνη τη στιγμή και πέρα η μινιμουμ ηλικία των συμμετεχόντων ίππων ανέβηκε στα τέσσερα έτη. Στη φετινή έκδοση της κούρσας έχουμε 14 συμμετοχές με κορυφαίες δύο άλογα που προέρχονται από τις Η.Π.Α. και Γαλλια με τα Tepin και Ervedya αντίστοιχα. Το Tepin εντυπωσίασε την προηγούμενη σεζόν με μια σπουδαία νίκη στο Breeders’ Cup Mile πέρισυ τον Οκτώβριο και ξεκίνησε τη φετινή σεζόν εξίσου εντυπωσιακά παραμένοντας αήττητο. Το μόνο ερωτηματικό είναι η απόδοση του εκτός Ην. Πολιτειών άλλα και η απαγόρευση χρήσης στο Ascot ενός ιατρικού βοηθήματος που επιτρέπεται στην χώρα του. Η φοράδα Ervedya, νικήτρια πέρυσι του Coronation Cup εδώ στο Ascot έχει εξίσου εντυπωσιακή πορεία πέρυσι και φέτος και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην κούρσα καθώς είναι πιο εξοικιωμένος με το περιβάλλον. Από τους ντόπιους ιππείς αυτό που ξεχωρίζει είναι ο Belardo o οποίος παρά την σχετικά μέτρια περσινή χρονιά, έχει ξεκινήσει πολύ δυνατά τη σεζόν του και έχει ως σύμμαχο τη βροχή που αναμένεται να επηρεάσει πάρα πολύ το έδαφος. Προτεινόμενος συδυασμός combination forecast.

  14/06/2016 – Εκτίμηση Royal Ascot 02:30

 1. Belardo (5.50)
 2. Tepin (7.00)
 3. Ervedya (5.50)

King’s Stand Stakes

H επόμενη Group 1 κούρσα του προγράμματος είναι το sprint της πρώτης ημέρας και συγκεκριμένα τα King’s Stand Stakes μια κούρσα σε απόσταση 5 furlongs (1,000 μέτρα) για τριετείς και άνω ίππους. Η κούρσα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1860 και ήταν αποτέλεσμα του κακού καιρού και της έντονης βροχόπτωση που έκανε αδύνατη την πραγματοποίηση της Royal Stand Plate στην απόσταση των 2 μιλιων, με αποτέλεσμα να γίνει μια κούρσα στα 5 furlongs που ήταν το μόνο ασφαλές σημείο της πίστας. Το όνομα της το πήρε το 1901 προς τιμή του βασιλιά Edward VII που ενθρονίστηκε εκείνη τη χρονιά. Η συγκεκριμένη κούρσα είναι μέρος μιας διεθνούς σειράς ιπποδρομιών, του Global Sprint Challenge που περιλαμβάνει κούρσες στην Αγγλία , Αυστραλία , Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ. Στη φετινή κούρσα συμμετέχουν 18 άλογα και είναι η κούρσα η οποία έχει επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλη απ τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς ήδη τρία άλογα έχουν αποσυρθεί, ανάμεσα τους ο περσινός νικητής Goldream ο αμερικάνος Acapulco και ο βετεράνος σπρίντερ Sole Power. Από τους ιππείς που θα πρωταγωνιστήσουν αναμένεται να είναι ο Mecca’s Angel ένας εντυπωσιακός σπριντερ ο οποίος ευνοείται από την κατάσταση του εδάφους. Πολύ κοντά δείχνει και ο Profitable ο οποίος παρουσίασε εντυπωσιακή πρόοδο από τριετής σε τεταρτοετή κερδίζοντας δύο Group 1 κούρσες στη δεύτερη εκ των οποίων άφησε πίσω του τον Mecca’s Angel. Πολύ δύσκολη η πρόβλεψη, προτείνεται ένα combination forecast.

  14/06/2016 – Εκτίμηση Royal Ascot 03:40

 1. Mecca’s Angel (2.87)
 2. Profitable (5.50)

St. James’ Palace Stakes

H τρίτη Group 1 κούρσα της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ είναι η St. James’ Palace Stakes για τριετή πουλάρια. Πήρε το όνομα της από το St. James Palace, μια βασιλική κατοικία κατά τη διάρκεια της περιόδου των Tudor και εκίνησε να διοργανώνεται το 1834. Το 1988 πήρε την σήμανση Group 1 και από εκείνη τη χρονιά η κούρσα άρχισε να γίνεται ο τόπος συνάντησης και ανταγωνισμού των νικητών των 2,000 Guineas , Poule d’Essai des Poulains και Irish 2,000 Guineas. Αυτό συμβαίνει και φέτος καθώς στην κούρσα συμμετέχουν οι Galileo Gold, The Gurkha και Awtaad, οι τρεις νικητές των κουρσών αντίστοιχα. Ένα μικρό προβάδισμα απ τα τρία δείχνει να έχει ο The Gurkha, καθώς σε ένα πολύ δυνατό panel αλόγων κατάφερε να εντυπωσιάσει στη γαλλική έκδοση των Guineas.

  14/06/2016 – Εκτίμηση Royal Ascot 04:20

 1. The Gurkha (2.25)
 2. Galileo Gold (8.00 each way)

Συνοπτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ ιπποδρομίας Royal Ascot

Οι ώρες είναι Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή 2 ώρες πίσω ώρα Ελλάδος.
Οι κούρσες περιλαμβάνονται στο κουπόνι του ΟΠΑΠ.

 • 2.30 Queen Anne Stakes (Group 1) (British Champions Series) (Str) – Cl1 1m
 • 3.05 Coventry Stakes (Group 2) – Cl1 6f
 • 3.40 King’s Stand Stakes (Group 1) (British Champions Series & Global Sprint Challenge) – Cl1 5f
 • 4.20 St James’s Palace Stakes (Group 1) (British Champions Series) (Rnd) – Cl1 1m
 • 5.00 Ascot Stakes (Handicap) – Cl2 2m 4f
 • 5.35 Windsor Castle Stakes (Listed) – Cl1 5f