Φεστιβάλ Ιπποδρομίας Belmont Stakes

11 Ιουνίου 2016 11:30  

Τα Belmont Stakes είναι μια Grade 1 stake* ιπποδρομία για καθαρόαιμα άλογα η οποία πραγματοποιείται κάθε Ιούνη στο Belmont Park, Elmont, New York σε μια απόσταση 1 mile 4 furlongs (2,400 μέτρα) αποκλειστικά για τριετείς ίππους. Τα πουλάρια και εκτομίες φέρουν βάρος 126 pounds (57 κιλά) και οι φοράδες 121 pounds (55 κιλά). Η κούρσα, που ονομάζεται “Το Τεστ του Πρωταθλητή” και “Η κούρσα για τα Γαρύφαλλα”, είναι το τρίτο και τελευταίο σκέλος του Triple Crown και πραγματοποιείται πέντε βδομάδες μετά το Kentucky Derby και τρεις μετά τα Preakness Stakes.

Τα πρώτα Belmont Stakes πραγματοποιήθηκαν στο Jerome Racetrack στο προάστειο του Bronx, το οποίο κτίστηκε από τον χρηματιστή Leonard Jerome και χρηματοδοτήθηκε από τον August Belmont, Sr. από τον οποίο πήρε και το όνομα του. Η πρώτη κούρσα έγινε το 1867 και μέχρι το 1890 γίνονταν στον ίδιο χώρο. Την επόμενη χρονιά και μέχρι το 1905 η κούρσα πραγματοποιούταν στο γειτονικό ιπποδρόμιο του Morris Park. Το Μάιο του 1905 εγκαινιάστηκε το Belmont Park, σε μια έκταση 1,7 km2 στο Elmont, New York ακριβώς έξω από το προάστειο Queens, στο Long Island. Το 1911 και 1912 η κούρσα δε πραγματοποιήθηκε λόγω του νόμου ενάντια στο στοιχηματισμό που ψηφίστηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Από το 1926 και μετά στο νικητή των Belmont Stakes απονείμεται το August Belmont Trophy**.

Τα Belmont Stakes παραδοσιακά ονομάζονται το “Τεστ του Πρωταθλητή” εξ΄αιτίας της απόστασης του 1,5 μιλίου, η οποία είναι η μεγαλύτερη από τις κούρσες του Triple Crown και από τις πιο απαιτητικές για τα τριετή άλογα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι επίσης γνωστή και ως “Η κούρσα για τα Γαρύφαλλα” διότι ο νικητής ίππός σκεπάζεται από μια κουβέρτα με λευκά γαρύφαλλα με παρόμοιο τρόπο όπως με τις κουβέρτες με τα ρόδα και τα ηλιοτρόπια στο Derby και Preakness.

Η φετινή έκδοση των Belmont Stakes δεν επιφυλάσσει κάποιον αναμενόμενο νικητή του Triple Crown οπως τις δύο προηγούμενες χρονιές , καθώς οι Nyquist και Exaggerator, οι δύο καλύτεροι τριετείς στις Ην. Πολιτείες, έχουν από μια νίκη. Από την κούρσα θα απουσιάσει ο Nyquist λόγω ασθένειας, αφήνοντας τον Exaggerator ως τον πιο σοβαρό διεκδικητή της κούρσας. Ο καιρός αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην κούρσα καθώς προβλέπεται καταιγίδα την ώρα της κούρσας. Αυτό πιθανόν να επηρεάσει την απόδοση του Exaggerator καθώς είναι από τους πλέον επιβαρυμένους ίππους της κούρσας. Μια σοβαρή υποψηφιότητα για πλασάρισμα στην τριάδα βάζει ο Gettysburg παρά το γεγονός ότι δηλώθηκε στην κούρσα ως “λαγός’ για τον ομόσταυλο Creator. H απόδοση του στις δύο τελευταίες εξόδους του δείχνει πως έχει τη δυναμική να ηγηθεί στην κούρσα άλλα να μην κουραστεί στα τελευταία μέτρα και να δώσει μάχη για τις θέσεις επάθλων. Ισως η σοβαρότερη υποψηφιότητα για αιφνιδιασμό του φαβορί όμως έχει ο ντόπιος Governor Malibu, ο οποίος έχει δείξει μια σταθερή βελτίωση στην καριέρα του και ειδικά στην τελευταία του κούρσα έδειξε αξιοσημείωτη δύναμη στα τελευταία τρία furlongs πιέζοντας μέχρι τέλος τον αήττητο αντίπαλο του Unified. Με ένα πολύ δυναμικό γενεαλογικό δέντρο και ιδανική κλήρωση και σε συνδυασμό με την παρουσία του κορυφαίου τζόκευ Joel Rosario ο οποίος έχει καταφέρει να είναι στο βάθρο τα τέσσερα τελευταία Belmont Stakes δείχνει ικανός να κερδίσει την κούρσα.

    12/06/2016 – Εκτίμηση Belmont Stakes 01:41

  1. Governor Malibu (21.00 each way)
  2. Exaggerator (2.50)
  3. Gettysburg (41.00 each way)

* Graded stakes race: ειναι οι κούρσες για καθαρόαιμα στις Ην. Πολιτείες στις οποίες οι συμμετέχοντες πληρώνουν το παράβολο συμμετοχής και όλα αυτά μαζί με ένα επιπλέον ποσό που προσθέτουν διάφοροι χορηγοί , ιπποδρόμια κλπ. αποτελούν το έπαθλο της κούρσας. Ανάλογα με το ποσό καθορίζεται και το επίπεδο της κούρσας.

** Το τρόπαιο που απονέμεται κάθε χρόνο στο νικητή των Belmont Stakes.To τρόπαιο σχεδιάστηκε από τον Paulding Farnham του οίκου Tiffany & Co. και δωρήθηκε στην οικογένεια Belmont απονέμεται μόνο για τελετουργικό σκοπό και επιστρέφεται για την απονομή της επόμενης χρονιάς. Στους νικητές απονέμεται αναμνηστικός δίσκος με χαραγμένο το όνομα του ίππου.