Breeders Cup World Championships

04 Νοεμβρίου 2016 18:02  

Το Breeders Cup World Championships είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ με Group 1 ιπποδρομίες για καθαρόαιμα άλογα το οποίο διοργανώνεται από την Breeders’ Cup Limited, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1982. Από την πρώτη διοργάνωση το 1984 έως και το 2006 ήταν μονοήμερο και ξεκινώντας από το 2007 επεκτάθηκε σε δύο μέρες. Με εξαίρεση το 1996 που πραγματοποιήθηκε στο Woodbine Racetrack στον Καναδά, το φεστιβάλ πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πληροφορίες για το Breeders Cup

Το φεστιβάλ ιδρύθηκε ώς το φινάλε του πρωταθλήματος της σεζόν για τις βορειοαμερικάνικες ιπποδρομίες άλλα έγινε και πόλος έλξης για τα κορυφαία άλογα από όλα τα μέρη του κόσμου και ειδικότερα την Ευρώπη. Η πρόταση της διοργάνωσης του κυπέλλου έγινε κατά τη διάρκεια της απονομής των ετήσιων βραβείων στο Kentucky Derby το 1982 με στόχο την αναζωογόνηση και αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ιπποδρομιών και αν και στην αρχή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, στην πορεία έγινε αντικείμενο πολύ μεγάλης τοπικής άλλα και διεθνούς δημοφιλίας. Μετά από πολλές αλλαγές στον αριθμό των ιπποδρομιών και των επάθλων καταλήξαμε στην σύγχρονη μορφή που περιλαμβάνει 13 κούρσες (όλες Group 1) και συνολικά έπαθλα άνω των 24.5 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Τον Οκτώβριο 2009 η επιτροπή διοργάνωσης του Breeders Cup ανακοίνωσε τη συμφωνία για τηλεοπτική μετάδοση με την Betfair, η οποία είχε αγοράσει το δίκτυο μετάδοσης ιπποδρομιών TVG τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά η διοργάνωση του Νοεμβρίου 2009 να μεταδοθεί ζωντανά σε διεθνές επίπεδο μέσω της πλατφόρμας της εταιρείας και να φτάσει συνολικά στην μετάδοση των ιπποδρομιών σε πάνω από 140 χώρες.

Το Breeders Cup Championship έχει καθιερώσει το Breeders Cup Challenge “Win and you re In”, μια σειρά προκριματικών που περιλαμβάνει μερικές από τις σπουδαιότερες κούρσες της περιόδου στην Β. Αμερική, Ευρώπη, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Ν. Αφρική και Αυστραλία, των οποίων οι νικητές έχουν αυτόματη είσοδο στις αντίστοιχες κούρσες του πρωταθλήματος. Το 2015 και με αφορμή τον πρώτο νικητή του Triple Crown από την ίδρυση του φεστιβάλ, καθιερώθηκε και ο όρος Grand Slam o oποίος περιλαμβάνει το Triple Crown και το Breeder’s Cup Classic.

Σε κάθε ιπποδρομία ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών είναι οι 16 εκτός από το Dirt Mile που περιορίζεται στις 12. Η Breeders Cup Limited εφαρμόζει ένα σύστημα διαλογής για την επιλογή των συμμετοχών για τις περιπτώσεις που οι εγγραφές είναι περισσότερες από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο. Το σύστημα αυτό διαβαθμίζει τα άλογα σε σειρά προτεραιότητας με βάση πρώτον την επίδοση στις προκριματικές κούρσες, δεύτερον ένα σύστημα πόντων και τρίτον την κρίση μιας επιτροπής εμπειρογνωμώνων.

Φέτος η διοργάνωση των αγώνων θα γίνει στο ιπποδρόμιο της Santa Anita Park στην Καλιφόρνια και θα διεξαχθεί στο συγκεκριμένο μέρος για ένατη φορά. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ιπποδρόμια στις Ην. Πολιτείες και περιλαμβάνει στίβο με συνθετική επιφάνεια που αποκαλείται Cushion Track (μίγμα σιλικονούχας άμμου, συνθετικών ινών, ελαστικών ινών, λάστιου και κέρινου περιβλήματος) μήκους 1 mile (1,609 μέτρα) το οποίο περιβάλλει έναν ιδιόμορφο στίβο με γκαζόν μήκους 7 ½ furlongs (1,448 μέτρα) και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πάνω από 80,000 θεατές (30,000 καθήμενοι και 50,000 στο χώρο μέσα στην πίστα).

Προγνωστικά ιπποδρομίας Breeders Cup

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιλαμβάνει τέσσερις ιπποδρομίες και ξεκινάει παραδοσιακά με το Breeders Cup Juvenile Turf, μια κούρσα για διετή καθαρόαιμα σε μια απόσταση 1 mile (1,609 μέτρα). Η κούρσα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2007 στο νέο ανεπτυγμένο Breeders Cup με σήμανση Group 2 έως το 2009 όπου η American Graded Stakes Committee της έδωσε τη σήμανση Group 1. Στη φετινή ιπποδρομία συμμετέχουν 16 καθαρόαιμοι διετείς. Ξεχωρίζει η πάντα δυνατή ομάδα του πολυνίκη εκπαιδευτή της κούρσας ιρλανδού Aidan O’Brien με αιχμή του δόρατος τα Lancaster Bomber και Intelligence Cross. Από τους ντόπιους ίππους ένα προβάδισμα δείχνει να έχει ο αήττητος Good Samaritan καθώς και ο Oscar Performance που έχει εμφανίσει μια πολύ σημαντική πρόοδο στη φετινή του σεζόν.

  04/11/2016 – Εκτίμηση Santa Anita 09:25 (Race 6) – (Ώρα Αγγλίας)

 1. Good Samaritan (5.50)
 2. Intelligence Cross (5.50)

Η δεύτερη κούρσα του προγράμματος είναι το φημισμένο Las Vegas Breeders Cup Dirt Mile, μια κούρσα σε απόσταση 1 mile (1,609 μέτρα) για άλογα τριετή και άνω, η οποία πραγματοποιείται με βάση τον κανόνα “Βάρος άνα ηλικία” *. Η φετινή κούρσα θα πραγματοποιηθεί με 9 συμμετοχές. Ξεχωριστή παρουσία το Dortmund, του διάσημου αμερικάνου εκπαιδευτή Bob Raffert, ένας πολύ δυνατός ίππος που διεκδίκησε μερικές από τις κλασικές κούρσες στη σεζόν του σα τριετής. Σημαντικότερος ανταγωνιστής ίσως είναι ο Runhappy που έρχεται ξεκούραστος στο φεστιβάλ, όπως και ο τρίτος του Kentucky Derby, Gun Runner.

  04/11/2016 – Εκτίμηση Santa Anita 10:05 (Race 7) – (Ώρα Αγγλίας)

 1. Dortmund (1.90)
 2. Gun Runner (6.50)

Στη συνέχεια του προγράμματος έχουμε το Breeders Cup Juvenile Fillies Turf, μια κούρσα σε απόσταση 1 mile (1,609 μέτρα) για διετείς φοραδίτσες. Εχουμε και εδώ πολύ ισχυρή παρουσία από τους στάβλους του Aidan O’ Brien με κορυφαία τη Roly Poly που έχει πολύ μεγάλες βλέψεις για την κούρσα. Ισχυρός ο ανταγωνισμός από την Intricately, επίσης από την Ιρλανδία άλλα και της ντόπιας La Coronel του σπουδαίου εκπαιδευτή Mark Casse.

  04/11/2016 – Εκτίμηση Santa Anita 10:50 (Race 8) – (Ώρα Αγγλίας)

 1. La Coronel (7.00)
 2. Roly Poly (5.00)
 3. Intricately (7.00)

To πρόγραμμα της πρώτης ημέρας κλείνει με την σπουδαία ιπποδρομία Breeders Cup Filly & Mare Sprint, μια κούρσα σε απόσταση 7 furlongs (1,400 μέτρα) για τριετή και άνω πουλάρια και φοράδες. Φέτος θα συμμετάσχουν 8 ίπποι με κορυφαία συμμετοχή την αήττητη φοράδα Songbird. Παρά το επίπεδο της κούρσας δύσκολα θα ηττηθεί και ίσως η μόνη πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι να βρεθεί σε κορυφαία φόρμα ο πολύ δυνατός Beholder.

  04/11/2016 – Εκτίμηση Santa Anita 11:35 (Race 9) – (Ώρα Αγγλίας)

 1. Songbird (2.00)
 2. Beholder (5.50)

Οι κούρσες ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο κουπόνι του ΟΠΑΠ.

* Βάρος άνα ηλικία : κανόνας με τον οποίον το κάθε άλογο φέρει βάρος αντίστοιχο με την ηλικία, το φύλο , την απόσταση της κούρσας και το μήνα που γίνεται η κούρσα.