Ιπποδρομία Melbourne Cup

31 Οκτωβρίου 2016 21:39  

To Melbourne Cup είναι η πλέον διάσημη και περίβλεπτη ιπποδρομία για καθαρόαιμα άλογα στην Αυστραλία και από τις σπουδαιότερες και ακριβότερες κούρσες handicap στον κόσμο. Πραγματοποιείται σε μια απόσταση 3,200 μέτρων με τριετείς και άνω ίππους, από το Victoria Racing Club στο ιπποδρόμιο του Flemington την πρώτη Τρίτη κάθε Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια του ανοιξιάτικου καρναβαλιού στη Μελβούρνη και έχει το προσωνύμιο “η κούρσα που σταματάει ένα έθνος”.

Το Melbourne Cup έχει μια μακρά παράδοση καθώς πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1861 σε μια απόσταση 2 miles (3,219 μέτρα) η οποία άλλαξε στα 3,200 μέτρα όταν η Αυστραλία υιοθέτησε το μετρικό σύστημα. Είναι μια πολύ ποιοτική κούρσα handicap τα οποία καθορίζονται στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον Victoria Racing Club Handicapper και ξεκινάνε από το ελάχιστο βάρος των 50 κιλών, με το μέγιστο βάρος να μην έχει κάποιο άνω όριο. Παρά το γεγονός όμως πως είναι μια κούρσα handicap, οι κανονισμοί έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε τα πολύ ποιοτικά άλογα να φέρουν μικρότερο βάρος απ ότι θα έφεραν με τους σύνηθεις κανονισμούς handicap.

Στην κούρσα επιτρέπεται να συμμετέχουν άλογα που έχουν κερδίσει οποιαδήποτε κούρσα σε επιπεδή διαδρομή με γρασίδι με έπαθλο άνω των 38.000€ ή έχουν νικήσει κάποια από τις διεθνείς αναγνωρισμένες κούρσες* οι οποίες εξασφαλίζουν αυτόματη είσοδο στην κούρσα. Συμμετοχές γίνονται δεκτές μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Στη συνέχεια η επιτροπή διεξαγωγής του Melbourne Cup αποφασίζει την τελική λίστα συμμετοχών η οποία για λόγους ασφαλείας είναι μέχρι 24 άλογα. Κριτήρια για την τελική συμμετοχή ενός αλόγου (με εξαίρεση τους νικητές των προαναφερόμενων ιπποδρομιών) βασίζεται σε διάφορους παράγοντες όπως το σύνολο των επάθλων που κέρδισε κάποιο άλογο τα τελευταία δύο χρόνια, νίκες ή πλασαρίσματα σε επιλεγμένες κούρσες καθώς και το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος.

Το συνολικό έπαθλο του Melbourne Cup είναι 4.500.000€, με το νικητή να παίρνει περίπου τα μισά και τα υπόλοιπα να μοιράζονται αναλογικά μέχρι και τη δέκατη θέση. Επιπλέον υπάρχει ένα μπόνους 300.000€ στην περίπτωση που ο νικητής έχει κερδίσει και την κούρσα Irish St. Leger. To έπαθλο που απονέμεται στην νικήτρια ομάδα είναι ένα χρυσό κύπελλο που κατασκευάζεται από 44 χρυσά φύλλα τα οποία σφυρηλατούνται για πάνω από 200 ώρες.

Προγνωστικά

Στο φετινό Melbourne Cup συμμετέχει ο μέγιστος αριθμός των 24 καθαρόαιμων ίππων. Υπάρχουν εκπρόσωποι από 9 διαφορετικές χώρες με τις περισσότερες να προέρχονται από τη Μ. Βρετανία. Ξεχωρίζει η ομάδα του σεϊχη Μοχαμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμπ και η ιπποδρομιακή επιχείρηση του Godolphin με πέντε συμμετοχές με τις οποίες θα διεκδικήσει την πρώτη του επιτυχία σε αυτή την κούρσα. Αιχμή του δόρατος της προσπάθειας αυτής είναι το φαβορί της κούρσας Hartnell του ντόπιου εκπαιδευτή John O’Shea και ίσως είναι το μόνο που έχει σοβαρές πιθανότητες νίκης για την ομάδα του σεϊχη. Η πιο σοβαρή ίσως συμμετοχή απ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο δύο φορές νικητής του Goodwood Cup, Big Orange, το οποίο ήταν πέμπτο στην περσινή κούρσα και έρχεται εδώ ίσως στην καλύτερη δυνατή κατάσταση της καριέρας του και με την ευνοϊκότερη κλήρωση. Δεν μπορούμε να ξεγράψουμε από την κούρσα τους εκπροσώπους των δύο κορυφαίων ιρλανδών εκπαιδευτών και συγκεκριμένα το Wicklow Brave του Willie Mullins και Bondi Beach του Aidan O’Brien οι οποίοι έχουν την ικανότητα να προετοιμάζουν τα άλογα τους για τις κορυφαίες κούρσες. Ενα χαρακτηριστικό της φετινής κούρσας είναι πως οι τοπικοί εκπρόσωποι εμφανίζονται αισθητά πιο αδύναμοι από τις προηγούμενες σεζόν με το Almandin να ξεχωρίζει λίγο από τα υπόλοιπα τρέχοντας με σχετικά χαμηλό βάρος. Πρόκειται για μια εντελώς ανοιχτή κούρσα βέβαια οπότε ας πάμε εν συντομία στις προβλέψεις μας:

    01/11/2016 – Εκτίμηση Melbourne Cup 06:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος)

  1. Big Orange 14.00 νίκη (3.75 πλασέ)
  2. Bondi Beach 10.00 νίκη (3.25 πλασέ)
  3. Hartnell 5.50 νίκη
  4. Wicklow Brave 16.00 νίκη (4.00 πλασέ)
  5. Almandin 12.00 νίκη (3.50 πλασέ)

– Οι αποδόσεις ενδέχεται να μεταβληθούν

Η κούρσα ΔΕΝ περιλαμβάνεται στο κουπόνι ιπποδρομιών ΟΠΑΠ.

*Αναγνωρισμένες κούρσες είναι οι εξής : Lexus Stakes, LKS Mackinnon Stakes, Cox Plate, Caulfield Cup, The Bart Cummings (από το 2015), Doncaster Cup (Μεγάλη Βρεταννία), Irish St. Leger (Ιρλανδία), Tenno Sho (Ιαπωνία), Sankei Sho All Comers (Ιαπωνία), Arlington Million (ΗΠΑ), San Juan Capistrano Handicap (ΗΠΑ) και Australian Stayers Challenge