Φεστιβάλ ιπποδρομιών Ιρλανδικών Guineas & Preakness Stakes

21 Μαΐου 2016 08:47  

Μια όμορφη μέρα για τους φίλους των ιπποδρομιών η σημερινή καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει μερικές από τις σπουδαιότερες κούρσες παγκοσμίως. Ξεχωρίζει το φεστιβάλ των Ιρλανδικών Guineas και η πολύ σημαντική κούρσα Preakness Stakes που περιλαμβάνεται στο American Triple Crown και τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.

Ιπποδρομία Irish Guineas

Ξεκινώντας πάμε στην Ιρλανδία όπου σημαίνει η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου για τις ιπποδρομίες σε επίπεδη διαδρομή με χορτάρι με το φεστιβάλ του Tattersalls Irish Guineas στο ιπποδρόμιο του Curragh. Πρόκειται για μια διήμερη διοργάνωση στην οποία διεξάγονται οι αντίστοιχες με τις αγγλικές κούρσες, 2.000 και 1.000 Guineas. Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ διεξάγεται η Irish 2.000 Guineas, μια κούρσα για τριετή καθαρόαιμα πουλάρια και φοράδες σε απόσταση 1 mile (1.600 μέτρα). Η κούρσα πραγματοποιείται τρεις βδομάδες μετά την αντίστοιχη αγγλική 2.000 Guineas και συνήθως συμμετέχουν τα άλογα που τρέξανε στο Newmarket. Η σημαντική διαφορά των δύο κουρσών είναι πως η Αγγλική διεξάγεται σε μια ευθεία ενώ η Ιρλανδική σε διαδρομή με μια δεξιόστροφη καμπή. Στη φετινή κούρσα έχουν δηλωθεί 8 άλογα από τα οποία ξεχωρίζει το Galileo Gold, ο νικητής της φετινής αγγλικής 2.000 Guineas. Μεγάλο ερωτηματικό το φαβορί της τότε κούρσας, Αir Force Blue, o οποίος απογοήτευσε μένοντας πολύ πίσω. Παρά το απογοητευτικό αποτέλεσμα το καθαρόαιμο από την Ιρλανδία έχει την προτίμηση μας καθώς δε μπορούμε να διαγράψουμε την εντυπωσιακή του πορεία σα διετής, ο δε συνδυασμός του κορυφαίου ιρλανδού εκπαιδευτή Aidan O’Brien και του κορυφαίου αναβάτη Ryan Lee Moore εγγυάται πως το πουλάρι έχει τη δυνατότητα να επανορθώσει “εντός έδρας”.

    21/5/2016 – Εκτίμηση Curragh 5:40

  1. Air Force Blue (3.50)

Ιπποδρομία Preakness Stakes

To ίδιο βράδυ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο ιπποδρόμιο Pimlico στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ διεξάγεται μια απ τις σημαντικότερες ιπποδρομίες των Ηνωμένων Πολιτειών, τα Preakness Stakes. Είναι μια κούρσα με μακρά ιστορία που ξεκινάει δύο χρόνια πριν την πρώτη διεξαγωγή του Kentucky Derby, το 1873, για τριετή καθαρόαιμα. Πήρε το όνομα της προς τιμή του Preakness, ένος καθαρόαιμου το οποίο κέρδισε την πρώτη κούρσα που έγινε ποτέ στο ιπποδρόμιο του Pimlico την ημέρα που εγκαινιάστηκε αυτό (25 Οκτωβρίου 1870). Στον τερματισμό εκείνης της κούρσας ο τζόκει Billy Hayward, “άρπαξε” ένα πουγκί με χρυσά νομίσματα που ήταν κρεμασμένο σε ένα σχοινί ακριβώς στο σημείο τερματισμού, εγκαινιάζοντας κατά κάποιο τρόπο την γραμμή τερματισμού και το “πουγκί” που περιλαμβάνει τα έπαθλα μιας κούρσας.

Η κούρσα είναι το δεύτερο σκέλος του American Triple Crown και πάντα προσελκύει τους νικητές του Kentucky Derby σε μια προσπάθεια διεκδίκησης του τροπαίου. Γίνεται σε χωμάτινη διαδρομή 9 ½ furlongs (1.900 μέτρα), μισό furlong λιγότερο από το Kentucky Derby.

rudbeckia-hirta To τελετουργικό της κούρσας περιλαμβάνει την εκτέλεση του ύμνου της πολιτείας του Μέριλαντ, “Maryland, My Maryland”. Mετά τον τερματισμό της κούρσας ο νικητής περιβάλλεται με ένα στεφάνι από κίτρινα λουλούδια με μαύρη κορδέλα που προσωμοιάζει το λουλούδι της πολιτείας Rudbeckia hirta ή black-eyed Susan.
 
 
 
woodlawn-vase To έπαθλο που μοιράζονται οι νικητές ανέρχεται στο 1.500.000 δολλάρια και στον νικητή απονέμεται το περίφημο Woodlawn Vase, ένα βρύτιμο ασημένιο τρόπαιο σχεδιασμένο από τον οίκο Tiffany and Company.
 
 
 
 
Στην φετινή κούρσα συμμετέχουν 11 τριετείς. Ξεχωρίζει φυσικά το Nyquist, ο μεγάλος νικητής του Kentucky Derby, αήττητος και στις 8 κούρσες που έχει τρέξει και θα εκκινήσει από την πολύ καλή τρίτη θέση στο βατήρα. Πολύ κοντά βρίσκεται ο δεύτερος της κούρσας εκείνης Exaggerator, ένα πουλάρι το οποίο αρέσκεται να τρέχει στις πίσω θέσεις της κούρσας και να επιτίθεται στα τελευταία furlong. Ένα ενδιαφέρον στατιστικό είναι πως τα τελευταία 50 χρόνια, 34 φορές η πρώτη δυάδα του Kentucky Derby συμμετείχε στα Preakness Stakes με τον νικητή του Derby να έχει κερδίσει 18 φορές και αντίστοιχα το δεύτερο να τερματίζει στην ίδια θέση 8 φορές. Παρά την αναμενόμενη βροχή και στη φετινή κούρσα αναμένεται το φαβορί Nyquist να είναι το άλογο που πρέπει όλοι να νικήσουν.

    22/5/2016 – Εκτίμηση Preakness Stakes 1:45

  1. Nyquist (1.66)
  2. Εxaggerator (4.33)
  3. Stradivari (9.00)