Προγνωστικά Ιπποδρομίας British Champions Day

15 Οκτωβρίου 2016 11:03  

Η Qipco British Champions Day σηματοδοτεί και επισήμως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου για τις βρετανικές ιπποδρομίες σε επίπεδη επιφάνεια με γρασίδι. Το γνωστό μας ιπποδρόμιο του Ascot θα υποδεχτεί τα καλύτερα άλογα της σεζόν απ όλο τον κόσμο και τα πλούσια έπαθλα θα συνοδέψουν τη δόξα των πρωταγωνιστών. Η ημερίδα θα ξεκινήσει με την απονομή του τίτλου στον πολυνίκη αναβάτη, που για φέτος είναι ο Jim Crowley, θα συνεχιστεί με τις σπουδαίες κούρσες για να ολοκληρωθεί με το μεγάλο ετήσιο πάρτυ αποχαιρετισμού της περιόδου.

Qipco British Champions Long Distance Cup

Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινάει με το Qipco British Champions Long Distance Cup. Πρόκειται για μια Group 2 κούρσα για άλογα τριετή και άνω σε μια απόσταση 2 miles (3,219 μέτρα). Πρωτοδιοργανώθηκε στο Newmarket to 1873 με τον τίτλο Jockey Club Cup σε απόσταση 2¼ μιλίων. Το 1963 η απόσταση πήγε στα 2 μίλια και άρχισε να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Cambridgeshire Meeting. H μεταφορά στο Ascot και στην νέα διοργάνωση British Champions Day υλοποιήθηκε το 2011 και πλέον είναι ο τελικός της κατηγορίας Long Distance για τα British Champion Series. Το 2014 τέλος αναβαθμίστηκε από Group 3 στο υπάρχον Group 2. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 10 καθαρόαιμοι ίπποι με προεξάρχοντα τον τρίτο της φετινής Αψίδας Prix de l’Arc de Triomphe, Order of St George, ο οποίος και θέτει τα στάνταρντ για την κούρσα. Πολύ καλή παρουσία είναι και η Simple Verse, η οποία σα φοράδα αγωνίζεται με χαμηλότερο βάρος και έχει σαν εχέγγυο την πολύ καλή της περσινή παρουσία με νίκες σε Group 1 κούρσες, όπως επίσης και την τελευταία της παρουσία με μια καλή νίκη σε αντίστοιχης δυναμικής αγώνα.

Qipco British Champions Sprint Stakes

Στη συνέχεια έχουμε τα Qipco British Champions Sprint Stakes, την πρώτη Group 1 κούρσα του προγράμματος. Πρόκειται για ένα σπριντ για τριετή και άνω άλογα, σε μια απόσταση 6 furlongs (1,207 μέτρα). Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ήταν το 1946, με την ονομασία Diadem Stakes, προς τιμή του Diadem, ενός καθαρόαιμου με πολλές απ τις κορυφαίες κούρσες που πραγματοποιούνται στο Ascot. Η τελική της ονομασία δόθηκε τον Οκτώβριο 2011 οπότε και συμπεριλήφθηκε στην νεοσύστατη διοργάνωση της British Champions Day. Είναι ο τελικός της κατηγορίας Sprint για τα British Champions Stakes. Το 2015 της δόθηκε και επίσημα η σήμανση Group 1. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 14 καθαρόαιμοι ίπποι με πολλές ενδιαφέρουσες παρουσίες. Ξεχωρίζουμε την εντυπωσιακή Quiet Reflection με 7 νίκες σε 9 αγώνες και μια πολύ καλή παρουσία στο Sprint Cup. Πολλές πιθανότητες δείχνει να έχει και o Τwilight Son, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος στην περσινή διοργάνωση και αν είναι σε καλή κατάσταση θα έχει σημαντικό ρόλο στην κούρσα. Ερωτηματικό είναι ο Shalaa που απείχε για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω τραυματισμού. Ενδιαφέρουσα συμμετοχή είναι και ο Brando, νικητής του Ayr Gold Cup, που δείχνει ικανός να ανταγωνιστεί στο Group 1 επίπεδο.

Qipco British Champions Fillies & Mares Stakes

Τρίτη ιπποδρομία του προγράμματος και δεύτερη Group 1 είναι τα Qipco British Champions Fillies & Mares Stakes, μια κούρσα για τριετείς και άνω φοράδες, σε απόσταση 1 mile 4 furlongs ( 2,414 μέτρα). Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1946 και η πρώτη της ονομασία ήταν Princess Royal Stakes προς τιμήν της πρώτης σε ιεραρχία πριγκήπισσας Μαίρης. Το 2000 μεταφέρθηκε στο Newmarket για λόγους ασφαλείας και επέστρεψε στο Ascot το 2004. To 2005 πραγματοποιήθηκε και πάλι στο Newmarket λόγω της ανακατασκευής του ιπποδρομίου του Ascot όπου και επέστρεψε οριστικά το 2007. Το 2011 πήρε το τρέχον όνομα της και ενσωματώθηκε στο British Champions Day ως ο τελικός της κατηγορίας Fillies and Mares. To 2013 πήρε τη σήμανση Group 1 την οποία διατηρεί έως σήμερα. Πρόκειται για μια απ τις πλέον ενδιαφέρουσες κούρσες της αγωνιστικής περιόδου, καθώς συμμετέχουν καθαρόαιμες φοράδες που ξεχώρισαν στις μεγάλες κούρσες της σεζόν. Ξεχωρίζει η Seventh Heaven του κορυφαίου εκπαιδευτή Aidan O’Brien με κορυφαίες νίκες σε Group 1 Classic κούρσες φέτος. Κοντά σε φόρμα η αήτττη φέτος Zhukova, η οποία θα υπερασπιστεί το πολύ καλό ρεκόρ του εκπαιδευτή της Dermont Weld όπως και η Journey που άρχισε τη σεζόν της πιο αργά από κάθε άλλη και ίσως έχει την δύναμη που θα χρειαστεί στο τέλος της σεζόν.

Queen Elizabeth II Stakes

Οι τελικοί συνεχίζονται με την περίφημη κούρσα Queen Elizabeth II Stakes. Πρόκειται για μια ιπποδρομία Group 1 για τριετή και άνω καθαρόαιμα σε απόσταση 1 mile (1,600 μέτρα). Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη του 1955 όταν μια κούρσα με ονομασία Knights’ Royal Stakes μετονομάστηκε προς τιμή της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ. Αρχικά ήταν μια Group 2 κούρσα μέχρι το 1987 όπου και μετατράπηκε σε Group 1. Από το 2008 έως και το 2012 η κούρσα είχε και χαρακτήρα προκριματικού για το Breeders’ Cup Challenge με το νικητή να αποκτά αυτόματα πρόσκληση για συμμετοχή στο Breeders’ Cup Mile. Από το 2011 και μετά ενσωματώθηκε στο British Champions Day ως ο τελικός της κατηγορίας Mile. Πρόκειται για την πιο συναρπαστική κούρσα της ημερίδας καθώς συμμετέχουν οι νικήτριες/ες όλων των φετινών Classics του ενός Mile με κορυφαία την Minding με τις 4 φετινές Group 1 νικές. Πολύ κοντά και ο Ribchester ο οποίος έχει κάνει άλματα προόδου στην σεζόν του και η Jet Setting που μετά από μια κοιλιά στη μέση της σεζόν δείχνει πάλι σε πολύ καλή κατάσταση και ίσως έχει σύμμαχο την πιθανή βροχή.

QIPCO Champions Stakes

Επόμενη ιπποδρομία της ημερίδας και τελευταία Group 1 Flat της σεζόν είναι τα QIPCO Champions Stakes, μια κούρσα για καθαρόαιμα τριετή και άνω άλογα, τα οποία αγωνίζονται σε μια απόσταση 1 mile 2 furlongs ( 2,000 μέτρα). Πρόκειται για κούρσα με τη μεγαλύτερη ιστορία του φεστιβάλ καθώς ξεκίνησε να πραγματοποιείται το 1877 στο ιπποδρόμιο του Newmarket. Με την εφαρμογή του συστήματος κατάταξης το 1971 πήρε άμεσα τη σήμανση Group 1. To 2009 και 2010 συμπεριλήφθηκε στο Breeders’ Cup Challenge ως προκριματικό για την κούρσα Breeders’ Cup Turf. Το 2011 έγινε η μεταφορά στο Ascot και στην ημερίδα British Champions Day ως ο τελικός για την κατηγορία Middle Distance. Στην φετινή κούρσα συμμετέχουν 11 καθαρόαιμα άλογα. Ξεχωρίζει η μεγάλη νικήτρια της φετινής Αψίδας, Found, η οποία ήταν δεύτερη στην περσινή αντίστοιχη κούρσα. Πολύ κοντά και σοβαρος διεκδικητής είναι ο τριετής Almanzor που κέρδισε την Found στα Irish Stakes, όπως και ο περσινός νικητής Fascinating Rock που με ελάχιστες φετινές συμμετοχές δείχνει πως έχει σα στόχο της σεζόν τη συγκεκριμένη κούρσα και ο οποίος θα ευνοηθεί από μια πιθανή βροχή.

Balmoral Handicap

Η τελευταία κούρσα της σεζόν για τις ιπποδρομίες σε επίπεδη επιφάνεια με γρασίδι είναι η Balmoral Handicap, μια κούρσα για τριετή και άνω άλογα σε απόσταση 1 mile ( 1,600 μέτρα) με κανόνες χάντικαπ. Πρόκειται για μια νέα κούρσα που καθιερώθηκε το 2014 και είναι ένα απ τα πλεόν απαιτητικά χάντικαπ της σεζόν. Συμμετέχουν 20 άλογα στη φετινή διοργάνωση.

Προγνωστικά

Στοιχηματικά πρόκειται για μια από τις δυσκολότερες ημέρες της σεζόν καθώς αφ’ ενός είναι το τέλος ενός μαραθωνίου περίπου 7 μηνών με συνεχείς διοργανώσεις. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το έδαφος καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα βροχής η οποία θα επηρεάσει την απόδοση των αλόγων. Μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο η επίσημη σήμανση του εδάφους ήταν Good και με βάση αυτό οι στοιχηματικές μας επιλογές είναι οι παρακάτω : Για την κούρσα Qipco British Champions Sprint Stakes, το Twilight Son στην τρέχουσα απόδοση εμφανίζει την μεγαλύτερη στοιχηματική αξία και θα προταθεί για e/w ποντάρισμα. Η επόμενη στοιχηματική μας επιλογή αφορά τα Queen Elizabeth II Stakes και συγκεκριμένα θα επιλέξουμε το Ribchester, βασισμένοι στην θεαματική του πρόοδο κατά τη διάρκεια της σεζόν. Θα κλείσουμε τις στοιχηματικές μας επιλογές με τα QIPCO Champions Stakes και το Fascinating Rock που λογικά θα είναι το πλέον ξεκούραστο από όλες τις συμμετοχές.

  15/10/2016 – Εκτίμηση Ascot 02:00 (Race 2)

 1. Twilight Son (7.50 each way)
  15/10/2016 – Εκτίμηση Ascot 03:10 (Race 4)

 1. Ribchester (3.75)
  15/10/2016 – Εκτίμηση Ascot 03:45 (Race 5)

 1. Faschinating Rock (9.00)

Συνοπτικά το πρόγραμμα της British Champions Day

Οι ώρες είναι Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή 2 ώρες πίσω ώρα Ελλάδος.
Οι κούρσες περιλαμβάνονται στο κουπόνι του ΟΠΑΠ.

 • 1.25 Qipco British Champions Long Distance Cup (Group 2) – Cl1 2m
 • 2.00 Qipco British Champions Sprint Stakes (Group 1) – Cl1 6f
 • 2.35 Qipco British Champions Fillies & Mares Stakes (Group 1) – Cl1 1m 4f
 • 3.10 Queen Elizabeth II Stakes (Group 1) (Sponsored By Qipco) (Str)* – Cl1 1m
 • 3.45 Qipco Champion Stakes (Group 1) (British Champions Middle Distance) – Cl1 1m 2f
 • 4.25 Balmoral Handicap (Sponsored By Qipco) (Str)* – Cl2 1m

*Str= θα πραγματοποιηθεί σε ευθεία.